Het huis
Paulina Bisdom van Vliet ontving haar gasten in een woonhuis met een klassieke uitstraling. De architectuur is typerend voor de periode omstreeks 1875.
Bekijk het huismuseum
Paulina legde zich toe op het decoreren van de wanden met borden van Chinees porselein die zij in patronen liet ophangen. Bijvoorbeeld in het patroon van een ster of een waaier. Dit was mode in de late negentiende eeuw.
Opvallend zijn de grote aantallen Aziatisch en Europees porselein en aardewerk. Er zijn grote eetserviezen die bij ontvangsten werden gebruikt — sommige zijn wel 300-delig! Na de maaltijd wasten de bedienden alle stukken met de hand af. Dat gebeurde in de kamer waar het diner gehouden was, om de kans op breken te verkleinen.
Er zijn honderden stukken antiek Chinees en Japans porselein die als siervoorwerpen dienden. Zo staat er in de kleine salon een vitrinekast met Japans Imari-porselein in allerlei kleuren. En heeft u ooit van een rouwservies gehoord? Paulina had het in de verzamelkast in de huiskamer staan. Dit servies bestaat uit een zwarte theepot, koffiepot, en melkkannetjes. Het werd uitgeleend bij begrafenissen.
Aan de muren van de eetkamer hangen 22 porseleinen wapenborden uit 1720–1730 met aardrijkskundige namen. Bijvoorbeeld van Amsterdam en Utrecht. De borden zijn ‘Chine de Commande’: ze werden op bestelling in China gemaakt.
Paulina Bisdom van Vliet ontving haar gasten in een woonhuis met een klassieke uitstraling. De architectuur is typerend voor de periode omstreeks 1875.
Bekijk het huismuseum
Paulina's vader en grootvader waren burgemeesters van Haastrecht en ook eerdere generaties hadden politieke macht in de omgeving.
Lees meer over de familie
Afhankelijk van het seizoen geopend in de weekenden, geopend van woensdag t/m zondag of tijdelijk geheel gesloten
Meer over de openingstijden