Het huis
Paulina Bisdom van Vliet ontving haar gasten in een woonhuis met een klassieke uitstraling. De architectuur is typerend voor de periode omstreeks 1875.
Bekijk het huismuseum
In het huis zijn meubels in allerlei neostijlen te zien - ook wel ‘genres’ genoemd. De meeste meubelen in de ontvangstvertrekken zijn aangeschaft na de bouw van het nieuwe huis in 1874-1877. Maar Paulina had ook veel antiek om zich heen. Uit het oude familiebezit komen een paar zeldzame zeventiende- en achttiende-eeuwse meubels, waaronder een ebbenhouten kunstkabinet, een kerkstoeltje en een aantal Hollandse kasten. Paulina was trots op deze pronkstukken en zette ze daarom in de ontvangstvertrekken. Hier zijn ook de vitrinekasten te zien die ze speciaal liet maken om haar serviezen goed te kunnen etaleren.
Op de eerste verdieping staan meer antieke meubelen, zoals Paulina's achttiende-eeuwse hemelbed. Het is een zitbed. Paulina sliep echter niet zittend, zoals gebruikelijk was in de achttiende eeuw: zij lag diagonaal in het bed.
In de werkkamer staat een prachtig cilinderbureau: dit was het bureau van de burgemeester. Er liggen nog allerlei papieren op en in het bureau. Deze papieren zijn sinds het overlijden van Paulina’s echtgenoot Johan niet van hun plaats geweest. En kijk, de tas van de burgemeester staat nog naast het bureau!
De kleedkamer was oorspronkelijk de slaapkamer van Paulina's echtgenoot Johan. Paulina liet de kamer na zijn overlijden in 1881 een paar jaar intact, uit piëteit voor haar man. Rond 1890 liet ze het bed weghalen — het staat nog altijd, uit elkaar gehaald, op de zolder van het huis. Ze liet de ruimte opnieuw inrichten als kleedkamer met nieuw roze tapijt op de vloer, een kamerscherm en een kaptafel (in die tijd ook wel ‘poudreuse’ genoemd). De japonnen van Paulina werden liggend in de laden van de kasten bewaard. Op tafel in de kleedkamer is een exemplaar van een Duits modetijdschrift te zien. Lees meer over de kleding van Paulina.
Enkele meubels zijn waarschijnlijk door het echtpaar aangeschaft ter gelegenheid van hun huwelijk in 1869. Bijvoorbeeld het zwarte neo-rococo ameublement van Horrix uit Den Haag in de kleine salon en het neo-Queen-Anne ameublement in de zitkamer voor gasten.
Paulina Bisdom van Vliet ontving haar gasten in een woonhuis met een klassieke uitstraling. De architectuur is typerend voor de periode omstreeks 1875.
Bekijk het huismuseum
Paulina's vader en grootvader waren burgemeesters van Haastrecht en ook eerdere generaties hadden politieke macht in de omgeving.
Lees meer over de familie
Afhankelijk van het seizoen geopend in de weekenden, geopend van woensdag t/m zondag of tijdelijk geheel gesloten
Meer over de openingstijden