De geschiedenis

De geschiedenis van de familie Bisdom begint omstreeks 1550 met Jan Bisdom uit Crimpe, de vroegere naam van Krimpen aan de IJssel. De familie was van niet-adellijke geboorte, maar kreeg de toevoeging Van Vliet in 1755 door aankoop van de restanten van het slot in Vliet. De familie Bisdom van Vliet was een welvarende familie die zeer invloedrijk was in Haastrecht en omgeving. Het geslacht Bisdom van Vliet had bezittingen in de Krimpenerwaard, Lopikerwaard, Zeeland, West-Brabant en Noord- en Zuid-Holland. De familie is in de zeventiende eeuw rijk geworden door aandelen in de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) - die bij winst werden omgezet in land – en eigen handel.

Burgemeester

Paulina’s vader, grootvader en alle generaties daarvoor waren burgemeesters van Haastrecht. De familie speelde een grote rol in het openbaar en kerkelijk bestuur en bepaalde ook mede het leven van talloze gezinnen in Haastrecht en omgeving. Zij werkten namelijk als pachter of werknemer voor de familie.

Paulina werd geboren in 1840 en groeide op in Haastrecht. Ze trouwde met Johan Le Fèvre de Montigny uit Zeeland en verhuisde met hem naar Den Haag. Totdat haar vader overleed in 1877 en Johan burgemeester werd van Haastrecht: het echtpaar ging toen in het familiehuis wonen. Het burgemeesterschap bracht sociale verplichtingen en bestuurlijke contacten met zich mee waar Paulina veel van hield. Dit was echter maar van korte duur: Johan Le Fèvre de Montigny overleed in 1881.

Maatschappelijke betrokkenheid

Na het overlijden van haar echtgenoot miste Paulina haar rol van burgemeestersvrouw. Ze zocht een nieuwe invulling van haar bestaan en bouwde een nieuw netwerk en een eigen sociale status op. Dat deed ze door zich in te zetten voor het maatschappelijk leven van Haastrecht en omgeving. Zij nam het initiatief voor de bouw van een nieuwe kerk voor de Nederlandse Protestantenbond en ondersteunde de bond financieel. Ze stichtte een meisjesschool - genoemd naar haar moeder - en steunde de gymclub Olympia, de ijsclub en de muziekvereniging in het dorp. Ook steunde ze haar medewerkers financieel waar dat nodig was. Zo bekostigde Paulina de HBS-opleiding van Zwaantje Muurling, de dochter van de huisknecht. Paulina, zelf kinderloos gebleven, beschouwde Zwaantje als haar eigen kind.