Documentatie

Er valt zoveel te vertellen over de historie van de familie en het woonhuis. De documentatie die in samenwerking met of door het museum is uitgegeven, hebben wij hier voor u op een rijtje gezet. De meeste van deze uitgaven zijn in ons museumwinkeltje te koop.

Kom kijken in het Koetshuis

Kom kijken in het Koetshuis

GRATIS
De in 2020 door de museumvrijwilligers samengestelde tentoonstelling in het Koetshuis wordt in deze catalogus van A tot Z beschreven: alle panelen, alle wandplaten, en alle tentoongestelde objecten. Dit is een leuk en handig naslagwerk met verhalen die in het museum zelf niet snel aan de orde komen.

Een rondleiding door het huis

Een rondleiding door het huis

Marco Bakker, Riëtte van Lint, Arnold van Rheenen
€ 9,50
Dit is de bezoekersgids die u ook te leen krijgt als u het museum bezoekt. Het gidsje beschrijft alle vertrekken van het huis. Het bevat een honderdtal prachtige pentekeningen met beknopte omschrijvingen van de meubels, schilderijen, en andere voorwerpen. U kunt zo op uw eigen tempo het museum door of thuis nog eens nagenieten.

Museum Paulina Bisdom van Vliet Haastrecht

Museum Paulina Bisdom van Vliet Haastrecht

Barbara Laan
€ 12,50
Veel verhalen en kunsthistorische informatie leest u in de museumgids van Barbara Laan. Deze museumgids begeleidt u door de weelderige vertrekken aan de hand van stijlkenmerken en details die u misschien nog niet eerder opvielen. De prachtige foto's van Bert Muller versterken de culturele belevenis. In 2019 is deze uitgave herzien, met nieuwe foto's en nieuwe inzichten.

Paulina, de laatste Bisdom van Vliet

Paulina, de laatste Bisdom van Vliet

Cor van Someren
Uitverkocht
Aan de hand van een aantal bronnen schreef plaatselijk historicus Cor van Someren heel intuïtief over het leven van Paulina. De voorgeschiedenis van de familie Bisdom van Vliet, Paulina's jeugd, haar huwelijk met Johan le Fèvre de Montigny, en haar leven tussen 1881 en 1923 komen aan de orde. Van Someren lardeert het verhaal met feiten uit de geschiedenis van Haastrecht.

Museum Stichting Bisdom van Vliet Haastrecht

Museum Stichting Bisdom van Vliet Haastrecht

Carla de Jonge
€ 4,50
In 1963 verscheen deze herziene herdruk van de eerste museumgids. Deze uitgave is nog steeds bruikbaar, omdat we in Paulina's huis niets veranderen aan de inrichting. De gids beschrijft een zeer groot deel van de collectie en is voor de medewerkers en vrijwilligers van het museum nog steeds een belangrijke bron.

Gids door het museum der “Stichting Bisdom van Vliet”

Gids door het museum der “Stichting Bisdom van Vliet”

Carla de Jonge
Uitverkocht
Deze eerste gids werd uitgegeven in 1924 toen het huis museum werd. Waarschijnlijk heeft Carla de Jonge, conservator bij het Stedelijk Museum in Utrecht, veel met Paulina overlegd voordat ze deze gids schreef. Het boekje is uitverkocht, maar via de tweedehands boekenmarkt nog wel te vinden.