DE COLLECTIE
 

MUSEUM BISDOM VAN VLIET
Haastrecht
De Collectie

Het huis herbergt het eeuwenoude bezit van de familie Bisdom van Vliet. De bezittingen omvatten vroeger niet alleen het huis en de inboedel, maar ook onroerend goed in het bijzonder in de Krimpener- en Lopikerwaard. Het grondbezit is inmiddels voor het grootste deel te gelde gemaakt.

Paulina Bisdom van Vliet wilde de 'wijze van bewoning' aan de mensen laten zien. Alles wat daartoe gerekend kan worden valt dan ook onder de museale collectie. De collectie omvat veel familieportretten en - wapens, prachtige antieke meubelen en klokken, een verzameling zilveren miniaturen en bijzondere achttiende-eeuwse kostuums en waaiers. Opvallend zijn de grote aantallen oosters en Europees porselein en aardewerk. Er zijn grote eetserviezen (sommige 300-delig) die bij ontvangsten werden gebruikt. En er zijn honderden stukken antiek Chinees en Japans porselein die als siervoorwerpen dienst deden. Geheel in de lijn van het testament van Paulina maakt ook de stoffering, zoals raam- en deurgordijnen en vaste vloerkleden, deel uit van de collectie. Uitzonderlijk is het feit dat naast al deze verplaatsbare zaken ook de afwerking van wanden, vloeren en plafonds tot de museale collectie wordt gerekend. Dit omdat de architectonische schil een wezenlijk onderdeel vormt van de museale presentatie.

Uit het oude familiebezit stammen enkele zeldzame zeventiende- en achttiende-eeuwse meubels, waaronder een ebbenhouten kunstkabinet, een kerkstoeltje en een aantal Hollandse kasten. Vanwege hun representatieve betekenis staan ze vooral beneden opgesteld en sieren daar de ontvangstvertrekken. Op de eerste verdieping staan ook antieke meubelen, zoals Paulina's achttiende-eeuwse hemelbed ,maar deze hebben vooral een gebruiksfunctie.
Er zijn verder enkele vroeg negentiende-eeuwse stukken uit familiebezit, zoals een empire secretaire in de slaapkamer van Paulina's echtgenoot Johan. Enkele meubels zijn waarschijnlijk door het echtpaar aangeschaft ter gelegenheid van hun huwelijk in 1869. Dit zijn het zwarte neorococo ameublement in de kleine salon en het neo-Queen-Anne ameublement in de zitkamer voor gasten. Verder zijn de meeste meubelen in de ontvangstvertrekken aangeschaft bij de bouw van het nieuwe huis in 1874-1877.
De meeste gebruiks- en siervoorwerpen zijn echter van ouder datum en waarschijnlijk grotendeels uit familiebezit. Er werd in Paulina's tijd dus gegeten van antieke serviezen en gedronken uit antieke glazen. Uitzondering op die regel vormt het tafelgarnituur van kristal en zilver dat een geschenk was ter gelegenheid van de zilveren bruiloft van Paulina's ouders in 1864.

De afwerking en aankleding van de vertrekken dateren grotendeels uit de bouwtijd van het nieuwe familiehuis (1874-1877). De plafonds en de meeste wandafwerking zijn uit die periode, evenals het meeste woningtextiel. Verder moderniseerde Paulina delen van vertrekken, waaronder de tuinkamer en het gastenverblijf, rond 1890 en rond 1900.

Twintig voorbeelden uit de Collectie

> Bekijk alle stukken na elkaar
of maak een eigen selectie door op de kleine beeldjes te klikken...

Maak kennis met twintig collectiestukken